עונשים אפשריים במשפט תעבורה ביחד ולחוד
- קנס: בסך לשיקול דעת בית משפט או בסכום שנקבע במסגרת הסדר עם התביעה , הסדר המצריך אישור בית המשפט לתעבורה. סכום הקנס שונה ו הוא יהיה מידתי בהתאם לעבירת התנועה בה הורשע הנהג, מדיניות הענישה ונסיבות אישיות .קנס לחייל בסדיר יהיה לרוב מקל יותר מלאחרים, בית המשפט לתעבורה יכול להתחשב גם באדם בעל מוגבלויות, במובטל ובנסיבות אישיות שונות.
- פסילה מותנית ( פסילה על תנאי): שאם הנאשם יתפס ויורשע שוב בעבירה זהה/דומה בתוספת הראשונה והשניה למשך זמן מסויים אזי תופעל אותה פסילה. למשל : פסילה של 3 חודשים למשך שלוש שנים שהנאשם לא יעבור עבירות מסוג נהיגה בשכרות, נהיגה תחת השפעת אלכוהול, נהיגה בפסילה ואחרות.
- פסילה בפועל: פסילה לתקופה מוגדרת.כדי להקל על נהג ו בנסיבות חריגות בית המשפט יכול ויאשר פסילה מסווגת ומסוייגת על כלי רכב מסויים או בשעות מסויימות.
- מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח או במסגרת עבודות שירות: בעבירות חמורות בהן המשטרה מצהירה מראש שעמדתה למאסר. בדרך כלל בעבירות חוזרות כמו שכרות חוזרת, נהיגה בפסילה חוזרת וכו..
- של”צ: שירות לטובת הציבור, במסגרת שעות. דרגת ענישה מקלה יותר מעבודות שירות.
- תקופת מבחן: לעתים בהמלצת שירות המבחן ובדרך כלל כאשר בית משפט תעבורה נוקט בגישה שיקומית ניתן להעניש בתקופת מבחן ואם הנהג לא יעמוד בתקופת המבחן ניתן העונש המקורי, למשל בדיקת שתן מדי חודש למשך שנה.
המאמר נכתב ע”י עורך דין תעבורה עמיחי גולדבאום