מידע על המכשיר ממל”ז ותפקידו
מכשיר ותיק הנמצא בשירות משטרת ישראל שנים רבות, למשטרה יש כמאתיים מכשירים למדידת מהירות מופרזת מסוד ממל”ז. בחלקו העליון של הממל”ז כוונת טלסקופית דרכה שוטר התנועה מסתכל לכיוון התנועה ולכיוון רכב המטרה אותו הוא אוכף. במקרה של הממל”ז -בשעת יום השוטר יכול לבחור את רכב המטרה מתוך שיירת רכבים הנוסעים באותו כיוון נסיעה.
בשעת יום עורך דין תעבורה לא יכול לטעון שהיו רכבים נוספים באותו הכביש בנתיבים אחרים .עורך דין תעבורה כן יוכל לטעון שהיו רכבים אחרים בין השוטר לבין רכב המטרה.אסור שתהיה הפרעה בין בקו הראייה שבין השוטר לרכב שנמדד, אם יש עיקול וכד’ זה בסדר, העיקר שלא יפריע בקו הצילום, גם רכב עשוי להפריע. בשעת לילה לעומת זאת -על הרכב -רכב המטרה להיות בודד בכיוון נסיעתו.
מה המכשיר כולל :
- עינית וציין כוונת/מטרה.
- עדשות קליטה ושידור.
- תקע מצת.
- צג ובו מהירות ומרחק.
מדידת הממל”ז מוגבלת לטווח של 300 מטרים. למדידת לילה הוסיפו תנאים נוספים; שטח המדידה חייב להיות מואר והרכב הנמדד חייב להיות בודד בכיוון נסיעתו. על השוטר לציין את כל הנסיבות הנ”ל בנסיבות הדו”ח ובדוח פעולה/מזכר/דין וחשבון.
בכל אופן, הוכחת תקינותה של מדידת לייזר בנויה על שילוב בין דברים אותם רשם השוטר בדוח לדברים שהוא מעיד עליהם בביהמ”ש ולקיום התנאים שקבע ביהמ”ש בפס”ד גבריאל לוי, ארבע בדיקות למכשיר בתחילת משמרת, ארבע בדיקות בסוף משמרת, שהשוטר מחויב לבצע ולרשום אותן בדוח.
כאשר שוטר עוצר נהג ורושם לו דוח הוא מחויב להראות לנהג, את המהירות בה נסע ואת המרחק הנמדד. השוטר אינו מחויב להציג בפני הנהג את שאר הבדיקות שביצע במכשיר אבל הוא כן מחויב לכתוב זאת.נסיבות נוספות -שמירת קשר עין רציף, ראות, זיהוי, נכונות פרטי רכב ונהג ועוד…
המאמר הועלה ע”י עורך דין נהיגה בשכרות ודיני תעבורה עמיחי גולדבאום