סמכות שוטר באכיפת עבירות תנועה
לאיש משטרה אשר מבצע אכיפת עבירות תנועה קיימות חובות שמקורן בתקנות התעבורה, פקודת התעבורה, חוק סדר הדין הפלילי- אכיפה מעצרים, פקודות המשטרה ונהלי אכיפה בעבירות שונות (כגון נהיגה בשכרות).
שוטר רשאי לעכב נהג לצורך בדיקת רישיונותיו ולצורך בדיקת אלכוהול.
עם זאת בדיקת אלכוהול באמצעות ינשוף תתבצע רק לאחר שקיימת אינדיקציה לשכרות באמצעות בדיקת נשיפון או לאחר בדיקת מאפיינים והתרשמות סובייקטיבית של השוטר.
כאשר אין בידי הנהג תעודה מזהה (רישיון נהיגה או תעודת זהות עם תמונה) שוטר רשאי לעכב את הנהג לתחנת המשטרה לצרכי זיהוי וחקירה.במקרה זה השוטר ימלא דו”ח עיכוב.
לצורך בדיקת דם או בדיקת שתן צריך חשד סביר ולצואך בדיקת רוק או אוויר נשוף אין צורך בחשד(ס. 64(ב)).
שוטר רשאי לתפוס רישיון נהיגה של נהג ולזמנו לשימוע בפני קצין אם סבור הוא שנעברה עבירה המופיעה בתוספת הרביעית של פקודת התעבורה, כגון נהיגה בשכרות, מהירות מופרזת מעל 40 קמש בכביש בינעירוני ומעל 30 קמ”ש בכביש עירוני.
שוטר רשאי לתפוס רישיון רכב ולזמן לשימוע בפני קצין משטרה אם הוא סבור שבוצעה עבירה הכלולה בתוספת השביעית (וקצין המשטרה רשאי ליתן צו איסור שימוש ברכב).
בנוגע לסמכותו של קצין המשטרה
קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה רשאי לפסול רישיון נהיגה למשך 30 עד 90 יום לאחר שבוצע שימוע (חובה) לנהג המועמד להיפסל פסילה מנהלית.(30 יום-שכרות, 60 תאונות דרכים, 90 תאונות דרכים בהם קופחו חיי אדם)
קצין משטרה בדרג מפקח סמכויות לפסול רשיון נהיגה למשך 30 עד 90 יום לאחר שקיים חובת שימוע לנהג המועמד לפסילה. (30 – נהיגה בשכרות, במהירות מופרזת, 60 – תאונות דרכים, 90 – תאונות דרכים שקופחו חיי אדם בהן). לאחר הפסילה אין מדובר בסוף פסוק – עורך דין תאונות דרכים רשאי להגיש בקשה לקיצור או לביטול הפסילה המנהלית ורישיון הנהיגה יוחזר או שהפסילה תקוצר.